Balkon waterdicht maken

Een balkon is een waardevolle toevoeging aan uw woning. Met name wanneer u niet over een tuin beschikt, kan een balkon een belangrijk onderdeel uitmaken van uw woonplezier. Om ervoor te zorgen dat uw balkon een plek blijft waar u kunt genieten van de buitenlucht en het uitzicht, en waar u kunt ontspannen, is goed onderhoud en renovatie van uw balkon essentieel. Daarbij hoort ook het waterdicht maken en houden van uw balkon.

Betonnen balkon waterdicht maken

Of en hoe u uw balkon waterdicht kunt maken, is sterk afhankelijk van de manier waarom uw balkon gebouwd is. Bij een appartementencomplex of flat worden de balkons soms op elkaar ‘gestapeld’. Maar meestal wordt een balkon aan de woning gehangen. Bijvoorbeeld door het balkon te bouwen op doorgetrokken balken uit de bouwconstructie, of door het balkon te verankeren aan de gevel. Een balkon kan gemaakt zijn van beton, staal of hout. Het materiaal waarvoor gekozen wordt is ook weer afhankelijk van het pand waar het balkon bij hoort.

Dikwijls wordt er voor de vloer van het balkon gekozen voor gewapend beton. Hierbij is de betonnen constructie versterkt doordat er stalen buizen doorheen lopen, wat beschadigen of doorbuigen voorkomt. Dit zorgt er ook voor dat u veilig gebruik kunt maken van uw balkon. Van nature is beton echter niet waterdicht. Water kan het beton binnendringen, en wanneer het om gewapend beton gaat kan dit water in aanraking komen met het metaal. Dat gaat vervolgens roesten en uitzetten waardoor de constructie aangetast kan worden en daardoor onveilig. Er is dan sprake van betonrot.

Wanneer u ziet dat er scheurtjes, schimmelplekken of witbloei ontstaan in het beton, is het belangrijk om uw balkon door een specialist te laten inspecteren en tijd om het balkon opnieuw af te dichten. Schade aan een balkon kan een veiligheidsrisico betekenen en moet daarom altijd serieus genomen worden. Een betonnen balkon kunt u waterdicht maken door het te impregneren met een penetrerende beton sealer. Hiermee wordt het beton van binnenuit waterdicht gemaakt. U kunt daarnaast ook kiezen voor een vloeistofdichte gietvloer op uw balkon.

Legt u een vloer aan op het betonnen balkon, dan is het belangrijk dat u deze vloer ook zodanig behandeld dat deze waterdicht is en dat u zorgt voor een adequate afvoer van regenwater.

Houten balkon waterdicht maken

Een houten balkon staat voortdurend bloot aan de elementen. Wanneer u een houten balkon niet waterdicht maakt, betekent dit dat u na verloop van tijd te maken krijgt met schimmelvorming, algengroei en houtrot. Bovendien ziet aangetast hout er esthetisch minder goed uit. Het is dan ook belangrijk dat het hout van uw houten balkon wordt behandeld met een houtolie of beits. Je geeft het hout op die manier een waterdichte beschermlaag. Waardoor het veel beter bestand is tegen vochtige weersomstandigheden. Het is belangrijk dat het hout voor behandeling goed schoongemaakt en geschuurd is. Het onderhouden van een houten balkon is een klus die ieder jaar weer terugkomt, maar die vaak ook als eerste blijft liggen. Is de klus daardoor groter dan u voor ogen had of heeft u hulp nodig bij het onderhouden, renoveren of vervangen van uw balkon, dan helpen de experts van Balkonherstel u graag aan een geheel nieuw of weer zo goed als nieuw houten balkon.

Stalen balkon waterdicht maken

Bij een stalen balkon met een stalen constructie gaat het er vooral om het staal te coaten met een coating die corrosie tegengaat. Bij corrosie wordt het staal aangetast door een combinatie van water, zuur of zuurstof, waardoor het aan kracht verliest en roestvlekken kan vertonen. Daarbij is het belangrijk dat de vloer bij het stalen balkon ook waterdicht gemaakt wordt. Bijvoorbeeld door bij een balkon met houten vlondertegels of vlonderplanken een gesloten structuur aan te brengen tussen de planken of tegels zodat er geen water doorheen komt. Uiteraard is ook nu een goede waterafvoer essentieel.
Is uw stalen balkon aangetast, of toe aan renovatie en grondig onderhoud? De vakmensen van Balkonherstel zijn gespecialiseerd in het herstellen en renoveren van stalen balkons. Ons ervaren team heeft de kennis en expertise om de kwaliteit van stalen balkons te verbeteren door middel van grondige inspecties, reparaties en versterkingen. Wij gebruiken alleen hoogwaardige materialen om de levensduur van stalen balkons te verlengen en zorgen voor veilige en duurzame oplossingen voor onze klanten.