Betonrot

Is uw woning of bedrijfspand gebouwd tussen 1950 en 1975? Dan is de kans groot dat u te maken heeft met betonrot. Maar ook wanneer u in een nieuwbouwwoning woont kan er, door een ontwerpfout of achterstallig onderhoud, sprake zijn van betonrot. Heeft u het vermoeden dat er bij uw balkon of dakterras sprake is van betonrot? Dan is het verstandig om spoedig een offerte/ inspectie aan te vragen bij Balkonherstel.

Wat is betonrot?

Betonrot wordt ook wel betonkanker of ASR (alkali silica reaction) genoemd. Het is een wat vreemde benaming, omdat beton niet daadwerkelijk rot. Betonrot duidt op een ernstig probleem in een bouwconstructie, waarbij het beton begint af te brokkelen en verzwakt, als gevolg van verschillende factoren. Meestal wordt betonrot veroorzaakt doordat het staal van de wapening in het beton gaat roesten. Het staal zet daardoor uit, waardoor vocht nog meer de vrije hand krijgt om corrosie te veroorzaken. Het beton rondom de wapening ondervindt schade door deze uitzetting en gaat afbrokkelen. Betonrot doet niet alleen afbreuk aan het uiterlijk van een pand, maar kan ook schade aan de structuur aanbrengen of zelfs gevaarlijke situaties teweegbrengen. Met name balkons zijn vatbaar voor betonrot omdat ze continu blootgesteld zijn  aan de elementen. De experts van Balkonherstel brengen graag voor u in kaart in hoeverre betonrot uw balkon of dakterras heeft aangetast, en helpt u om de schade van betonrot te herstellen en repareren. 

Betonrot herkennen

Hoe betonrot eruit ziet hangt erg af van de oorzaak en de ernst van de situatie. Zo kunt u bij een mild geval van betonrot kleine haarscheurtjes en lichtelijke afbrokkelend beton zien, terwijl de schade bij ernstige betonrot duidelijker zichtbaar is in de vorm van grote, diepe scheuren en aanzienlijke schade aan het beton. 

Hoe ziet betonrot eruit?

Naast kleine haarscheurtjes, grotere scheuren en afbrokkelend beton zijn er nog een aantal punten waar u op kunt letten Andere tekenen die op betonrot kunnen wijzen zijn bruine puntjes of donkere vlekken in het beton. Bij een balkon begint betonrot vaak bij de aanhechting van het balkon aan de woning. Bij Balkonherstel vraagt u eenvoudig, gratis en vrijblijvend een offerte/ inspectie aan wanneer u het vermoeden heeft dat er sprake is van betonrot. 

Betonrot herstellen

Om de integriteit van een betonconstructie te behouden, en ervoor te zorgen dat uw balkon veilig blijft, is het belangrijk dat betonrot zo snel mogelijk hersteld wordt. Het herstellen van betonrot begint met een gedegen inspectie. Wanneer de schade beperkt is, kunt u overwegen om dit zelf te repareren. Gaat het om een significante betonrot schade, dan is er een kans dat uw balkon een complete renovatie nodig heeft. Soms zijn er extra dragers nodig om de draagkracht van uw balkon te garanderen of moet een balkon in zijn geheel vervangen worden. 

Betonrot repareren

Balkonherstel pakt diverse problemen aan die kunnen optreden bij betonnen balkons, zoals betonrot. Bij loszittend beton wordt de beschadigde plek uitgehakt tot op de gezonde betonlaag en/of wordt het beton rondom de roestende wapening weggehaald. Vervolgens wordt de wapening behandeld en de schadeplek weer handmatig of met een bekisting aangeheeld. Wij zorgen er graag voor dat u weer zorgeloos van uw balkon of dakterras kunt genieten. 

Betonrot herstellen, wat zijn de kosten?

Wat de kosten zijn van het herstellen van betonrot is geheel afhankelijk van de omvang van de schade en van uw wensen. De specialisten van Balkonherstel komen graag bij u langs om dit voor u in kaart te brengen. U kunt dan geheel vrijblijvend een offerte opvragen zodat u helderheid heeft over de kosten van de herstelwerkzaamheden. Bij Balkonherstel proberen wij samen met u altijd tot een plan te komen om door middel van herstelwerkzaamheden de draagkracht van het balkon weer te herstellen zodat het balkon weer jaren mee kan.