Vlonder

Steeds vaker ziet men op balkons, dakterras en tuinen vlonders terug. Een vlonder is een buitenvloer die niet direct op de ondergrond rust, vaak gemaakt van hout, kunststof, composiet of keramiek. Mensen kiezen vaak voor een vlonder, vlonderplanken of vlondertegels vanwege het esthetische effect. Een vlondervloer geeft een specifiek karakter aan een buitenruimte. Ook wanneer u maar een beperkte ruimte heeft, zoals op een klein balkon, kan een vlonder een mooie toevoeging zijn. Hier leest u alles over het maken van een vlonder op uw balkon, de verschillende materialen en het onderhouden van uw balkon vlonder.

Vlonder maken op balkon

Een groot voordeel van een vlonder, of deze nou uit tegels of planken bestaat, is dat u hem heel gemakkelijk op maat kunt maken en kunt aanpassen aan de ruimte waar de vlonder moet liggen. Dit maakt een vlonder heel geschikt als balkonvloer. Een balkon vlonder kan de uitstraling van een balkon drastisch veranderen en maakt de buitenruimte gelijk sfeervol. Maar voor welk materiaal kunt u nu het beste kiezen? En hoe gaat u te werk bij het plaatsen van een vlonder op het balkon?

Houten vlonder

Wanneer u een vlonder wilt gaan plaatsen of wilt laten plaatsen op uw balkon, moet u eerst beslissen met welk materiaal u dat wilt gaan doen. U heeft daarbij de keuze uit hout, kunststof, composiet of keramiek. Maar ook binnen deze categorieën valt er nog te kiezen. Geeft u de voorkeur aan een houten vlonder, dan zijn er een aantal opties. U kunt kiezen voor onbehandeld hout, geïmpregneerd hout of een hardhouten vlonder.
Onbehandeld of geïmpregneerd hout voor een balkonvlonder? Wanneer u houten vlonderplanken of tegels wilt kopen, kunt u kiezen voor onbehandeld of geïmpregneerd hout. Wanneer u voor onbehandeld hout kiest, bent u goedkoper uit, maar u moet uw houten vlonder dan zelf nog behandelen, zodat het beter weerbestendig wordt. Geïmpregneerd vlonderhout is al voorzien van een beschermlaag, die het hout bescherming biedt tegen de elementen waar het hout het grootste gedeelte van de tijd aan blootgesteld wordt. De kans dat dit hout aangetast wordt door water en schimmels en weersinvloeden is kleiner dan bij onbehandeld hout. Uiteraard heeft ook een balkon vlonder van geïmpregneerd hout met enige regelmaat een goed onderhoud nodig.

Hardhouten vlonder

Een hardhouten vlonder op uw balkon is een duurzame keuze die uw balkon een mooie natuurlijke uitstraling geeft. Het voordeel van een hardhouten balkon vlonder is dat dit type hout minder snel glad wordt en een veel langere levensduur heeft. Hardhout kan, mits goed onderhouden, wel tien tot vijftien jaar langer goed blijven in vergelijking met geïmpregneerd hout. Vanwege het massieve karakter van hardhout is het zeer geschikt om te gebruiken voor een vlonder.

Composiet vlonder

Naast de houten en hardhouten vlonderplanken of tegels, kunt u ook kiezen uit composiet vlonderplanken of composiet vlondertegels. Composiet wordt ook wel WPC genoemd, wat staat voor Wood Plastic Composite. Composiet bestaat dan ook voor de helft uit houtvezels en voor de helft uit kunststofvezels. Door deze slimme samenstelling geniet u met een composiet vlonder van een aantal voordelen. Zo heeft composiet een antislip werking. In tegenstelling tot hout, dat toch al snel glad kan worden onder invloed van weersomstandigheden. Ook hoeft u bij composiet niet bang te zijn voor splinters als u op blote voeten loopt.
Daarnaast verkleurt composiet veel minder in de zon, waar hout de neiging heeft om te vergrijzen, vooral wanneer het niet goed behandeld en onderhouden wordt. Composiet kan wel dertig jaar kleurvast blijven, waar men bij hout na vijf jaar zeker een groot verschil ziet. De kans op rotten is bij composiet veel kleiner doordat het materiaal weerbestendig is. Een ander voordeel is dat composiet zich heel makkelijk laat reinigen, bijvoorbeeld met een hogedrukspuit of met een borstel en reiniger en is composiet vrijwel onderhoudsvrij. Wilt u de voordelen van composiet, maar toch een duurzame keuze maken? Kies dan voor een duurzaam geproduceerd composiet. Omdat composiet veel langer meegaat dan hout, is het dan een duurzamere keuze.

Kunststof vlonder

Hoewel de benaming maar voor de helft klopt, wordt een composiet vlonder ook wel een kunststof vlonder genoemd, en de composiet tegels en planken, kunststof vlondertegels en planken. Zoals gezegd gaat het bij composiet niet om een volledig kunststof vlonder, maar om een combinatie van 50% houtvezels en 50% kunststof. Hierdoor heeft een composiet vlonder een natuurlijke houtlook, maar de voordelen van kunststof, zoals het onderhoudsvrije karakter. U kunt ook kiezen voor een vlonder die volledig van kunststof gemaakt is. Een nadeel van een composiet of kunststof vlonder is dat deze, in vergelijking met een houten vlonder, in de zon erg heet kan worden. Dusdanig heet dat op blote voeten op een kunststof vlonder lopen afgeraden wordt.

Vlonder tegels

Wanneer U een vlonder wilt gaan maken, kunt u niet alleen kiezen uit verschillende materialen, maar ook uit verschillende ontwerpen. Zo zijn er vlondertegels en vlonderplanken in allerlei verschillende soorten en maten. Of U kiest voor vlonder tegels of vlonderplanken is vaak een keuze gebaseerd op smaak en persoonlijke voorkeur. Want in principe verschillen de twee niet veel van elkaar. Wel kiezen mensen die een kleiner oppervlak, zoals een balkon, willen bedekken met een vlonder, vaker voor vlondertegels. Deze zijn een stuk kleiner dan vlonderplanken, waardoor het op een beperkt oppervlak veel handiger is.

Houten vlonder tegels

Voor de meest natuurlijke look kiest u voor houten vlondertegels op uw balkon. Wilt u een duurzame keuze maken en minder tijd kwijt zijn aan onderhoud, dan kiest u voor hardhouten vlondertegels. Dit hout ziet er het mooist uit, en is beter bestand tegen weersinvloeden en schimmels.

Vlonder planken

Vooral wanneer u een groot terras of balkon voorzien wilt van een vlonder, zijn vlonderplanken een goede keuze. U kunt met de lange planken sneller een groter oppervlakte bedekken, en het geeft bovendien een ruimtelijk effect. Net als vlondertegels zijn er vlonderplanken in verschillende formaten en materialen. Denk aan vlonderplanken van hardhout, zachthout, composiet of kunststof.

Hoe maak je een vlonder?

Het maken van een vlonder is een klus die men eenvoudig zelf kan uitvoeren. Hoe men een vlonder maakt is echter afhankelijk van het materiaal en de vorm waar men voor kiest. Al verschilt de werkwijze niet enorm van elkaar. U kunt online handige instructievideo’s raadplegen die passen bij het materiaal waar u voor gekozen heeft, ook zijn er praktische stappenplannen te vinden die u hierbij verder kunnen helpen.

Welk hout gebruik je voor een vlonder?

Voor welk hout u kiest is afhankelijk van uw persoonlijke voorkeur en uw budget. De beste keuze wanneer u voor een houten vlonder gaat, is hardhout. Dit gaat namelijk veel langer mee en zal minder snel beschadigen. Daarmee is hardhout een duurzame keuze.

Wij helpen u graag bij het onderhouden en renoveren van uw balkon

Heeft uw balkon zijn beste tijd gehad en is het tijd voor een flinke onderhoudsbeurt of renovatieronde? Ons team komt graag bij u langs om de staat van uw balkon in kaart te brengen en u het werk uit handen te nemen. Dankzij onze expertise kunnen wij u een totaalpakket leveren voor het herstellen van uw complete balkon, zodat u er binnen korte tijd weer optimaal van kunt genieten. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op om te horen wat wij voor u kunnen betekenen.